Mesos i animals
 
En la cultura xinesa, febrer es relaciona amb el Tigre (en xinès, Yin) en un moment en què la vida es troba preparada per sortir aviat a la superfície i per això simbolitza energies revitalitzants. Disposa d’elegància, autoritat i carisma, amb capacitat de resolució, competitivitat i determinació. És dur i estricte però amorós i comprensiu i guanya quan ajuda els altres. Pels seus atributs i els seus èxits és objecte d’enveges.
 
El mes de març equival al Conill (Mao). Ha estat escollit per representar la promesa de noves oportunitats que porta la primavera. Simbolitza tot allò relatiu als nens i a les persones que necessiten especial atenció; en definitiva a la compassió. Quan els xinesos observen la llluna hi veuen un conill fent bullir herbes per confegir l'elixir de la immortalitat.
  
Abril correspon al Drac (Chen). Curiosament -o no-, els catalans celebrem Sant Jordi i rememorem la seva llegenda, amb drac inclòs, també en aquest mateix període.
L'I Ching, un dels llibres sagrats de la Xina, comença amb una descripció de la constel•lació del Drac alçant-se sobre l'horitzó i navegant pel cel durant la nit.
El drac per a ells és un ésser poderós i omniscient que pot atorgar grans coses a qui mereixi els seus favors.
Per això es brodava a les túniques dels antics emperadors.
La paraula clau és màgia i poder.
 

El mes de maig està dedicat, en la cultura xinesa, a la Serp (en xinès, Si), un animal que, tot i que a Occident porta connotacions negatives a rel del seu significat en la cultura cristiana, també aporta referències positives. Per exemple, la de guariment de velles ferides –representada en la serp d’Esculapi que encara es pot trobar a les icones de les farmàcies- i, per extensió, d’alliberament de velles càrregues i de renovació –com el regular canvi de pell d’aquest rèptil-. Altres aspectes de la seva energia són que viu en contacte amb la terra i és refinada, contemplativa, pacient, espiritual, intuïtiva i detectora de plans secrets –sempre vigilant i atenta-, bona consellera, sensual i misteriosa, detallista i bona analista.

 

El mes de juny és el més del Cavall (en xinès, Wu) i representa el migdia, el moment en què el sol es troba al seu punt més alt i més yang. Per això, simbolitza la companyonia, el lideratge; en definitiva, les actituds considerades més yang o masculines (aquí, no s’ha de confondre gènere amb naturalesa, tenint en compte que tots tenim una part masculina i una part femenina).

Diuen que quan fas amistat amb una persona nascuda l’any del Cavall tens un amic per a tota la vida…


El mes de juliol correspon a la Cabra (en xinès Wei), tot i que en alguns llocs trobareu referències a l’ovella… Si quan parlàvem del Cavall dèiem que representa el més yang, podem afirmar que l’Ovella simbolitza la força més yin i, per tant, el més femení, associat a la família i a la  maternitat. De  naturalesa confiada, esdevé molt beligerant quan se sent decebuda. Es vincula a les activitats socials i a professions relacionades amb la dansa i la música.

 

Agost és el mes del Mico (en xinès, Shen) i s’associa als fruits i a la finalització, amb satisfacció, de les tasques del dia. Se li atribueixen qualitats com l’habilitat, tant manual com a l’hora d’expressar-se en paraules, i la planificació.

 

Setembre correspon al Gall (en xinès, You), en què el raïm ja es troba madur per collir i fer vi. Representa les activitats relacionades amb l’oci i el comreç. Afavoreix les empreses femenines i innovadores i a les persones a qui agrada mantenir-se actives i llevar-se d’hora.

 

Octubre es troba presidit pel Gos (en xinès, Xu) i correspon al moment en què el món vegetal, després de donar els seus fruits, es prepara per dormir. També, l’hora del dia en què es comença a fer fosc, es tanca la casa i es posa el gos a vigilar-la. Per això s’associa a la propietat, a la seguretat i, per extensió, a les persones que ens ofereixen suport i a la família.

 

Novembre s’atribueix al Porc (en xinès, Hai).

Encara que a Occident aquest animal comporti algunes connotacions negatives, cal tenir en compte que l’ideograma xinès per expressar “família” correspon a la imatge d’un porc sota d’un sostre. Per tant, encarna atributs associats a una família feliç, com una llar confortable, calidesa, seguretat… Simbolitza el descanso guanyat després d’una dura jornada laboral.

 

Desembre s'associa a la Rata (en xinès, Zi), el membre més innovador i creatiu del zodíac oriental. Com passa amb altres animals que en Occident comporten una connotació negativa, com el Drac o el Porc, aquest Rata astrològica compta amb moltes qualitats positives: pensament ràpid, gran comunicadora, inspiradora, cautela i vivacitat nocturna, pel que simbolitza la mitjanit, el moment en què es troba més alerta. Per dur a terme les seves originals idees la Rata sempre necessita un / a company / a per dur-les a bon port.

 

Gener és el mes del Bou (en xinès, Chou), un animal que expressa estabilitat i  fiabilitat.  Treballa de manera dura i constant –fins i tot obstinadament– per construir els fonaments de l’èxit. Jutja pels mèrits i no pels resultats i és difícil entabanar-lo amb adulació o informació enganyosa. A dins seu, però, s’hi amaga un artista romàntic. S’associa a les professions relacionades amb la terra i els edificis.

 

Si us interessa aquest apartat, també us pot interessar això.