Els dormitoris

Consells generals
 
El dormitori és la zona de descans en què cada nit es recarreguen les piles per a l'endemà. Per això és important tenir en compte tots els detalls que contribueixen a un son ben reparador:
 
- La decoració no s'ha de "menjar" la persona (cal dir no als capçals excessius o als quadres massa grans) i ha de crear un ambient agradable.  Colors que hi ajuden són el salmó, el préssec, el beige..., sempre en tons molt clars i suaus.
 
- Pel que fa als llits és fonamental que disposin de capçal i de les tauletes de nit corresponents. Una tauleta de nit representa un acompanyament, un suport. No tenir-ne equival a anar una mica "coix" per la vida.
 
- Es recomana que els mobles siguin de materials naturals i els llençols, de cotó.
 
- No hi ha d'haver res penjat al damunt dels caps (prestatgeries, quadres molt grans, crucifixos...)
 
- Si s'estudia o es fa feina a l'habitació on es dorm, cal ventilar molt bé abans d'anar a dormir -encara que a fora faci molt fred- i, si agrada, perfumar amb algun aroma agradable abans d'anar a dormir -olors com la de l'aigua de roses, la de colònia de bebès, la de cítrics o la de la lavanda... són molt recomanables-.
 
Dormitoris d'adults
 
- Una persona adulta hauria de dormir sempre en un llit doble encara que no tingui parella per tal de no posar fre a la possibilitat de tenir-ne.
 
- En aquest llit doble s'hi ha de poder accedir pels dos costats del llit i, per tant, no ha d'estar arrambat a la paret.
 
Dormitoris de parella
 
La parella simbolitza l'equilibri yin-yang (femení-masculí, lluna-sol, nit-dia, etc.) i esdevé el tronc que dóna suport a les branques (fills, convidats...) En aquest sentit, convé que:
 
- L'habitació de la parella estigui allunyada de la porta d'entrada a la vivenda-com a símbol d'intimitat i protecció- i no es vegi des de les zones comunitàries (per exemple, no va bé que comuniqui directament amb el menjador o amb la sala d'estar; si és així, se n'ha de mantenir la porta ben tancada).
 
- El llit sigui alt -com a símbol d'autoritat-.
 
- Els dos membres de la parella comptin amb unes condicions similars (dues tauletes, dues làmpades, accessibilitat equiparable a les dues bandes del llit...)
 
- El llit no sigui rodó, perquè simbolitza inestabilitat i promiscuïtat.
 
- El dormitori no es comuniqui amb un bany, pel mateix motiu, ni que hi passi aigua per darrera del capçal.
 
No hi sigui present la simbologia del 3 sinó la del 2 (per exemple, si posem quadrants al damunt del llit, que siguin parells; si pengem quadres, que no hi hagi grups de tres, etc.)
 
Dormitoris infantils
 
L'ambient de les habitacions de nens no ha d'estar molt recarregat.
 
- Es tracta d'evitar que hi hagi més dispersió que la que les criatures ja solen tenir habitualment. Per tant, si hi ha joguines, hem de procurar que a la nit quedin tancades dins d'armaris o organitzadors; si dormen amb algun pelutx, cal intentar que no hi hagi un excés de ninos a l'hora d'anar a dormir; cal evitar massa pósters o quadres a les parets, etc.
 
- No són molt interessants les lliteres i sempre que es pugui es recomana que cada nen dormi en un llit individual i en la seva pròpia habitació, excepte quan són molt petits.